Spis treści
Majonez - z czego się składa?
Majonez to rodzaj sosu, gęsta emulsja o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka lub całego białka, jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.
Zastosowanie majonezu w kuchni
Majonez można wykorzystać między innymi jako:
- sos do sałatki,
- dodatek do pasty, na przykład jajecznej lub z tuńczyka,
- dodatek do kanapki,
- dodatek do hot-dogów, zapiekanek czy hamburgerów,
- składnik innych sosów.
Czy warto jeść majonez?
Warto! Choć oczywiście z umiarem. Majonez jest dość kaloryczny, jednak w niedużych ilościach jego spożycie może mieć pozytywne skutki. Jest bogaty w witaminy A, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Majonez zawiera również kwasy omega-3.
Mimo to należy również pamiętać, że majonez zawiera dużo tłuszczu i soli, co może prowadzić do chorób układu krążenia i wysokiego ciśnienia krwi. Gotowe majonezy często mają w składzie konserwanty, cukry i tłuszcze trans.
Dlatego warto zrobić domowy majonez, który będzie składał się tylko z kilku produktów!
Przepis na domowy majonez
Do zrobienia majonezu w domu będziecie potrzebować:
- jajko ze sprawdzonego źródła,
- sól i pieprz,
- łyżeczkę musztardy,
- łyżkę octu winnego lub soku z cytryny,
350 ml oleju roślinnego.
Skorupkę jaja sparz wrzątkiem i ogrzej je w ciepłej wodzie. W wysokim pojemniku lub misce umieść wszystkie składniki poza olejem. Miserem ubijaj składniki i powoli, stopniowo dodawaj olej aż masa stanie się puszysta i jasna. Gotowe!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?