MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Wojewódzkie obchody 80. rocznicy bitwy pod Monte Cassino zorganizowano w Kcyni

Wojewódzkie obchody 80. rocznicy bitwy pod Monte Cassino zorganizowano w Kcyni

Roland Garros bez sławnej tenisistki. „WTA to tylko litery” – grzmi ojciec numer 1

Roland Garros bez sławnej tenisistki. „WTA to tylko litery” – grzmi ojciec numer 1

Polecamy

Tygodniowy przegląd prasy w Czersku, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Czersku, (12.05-18.05.2024)

Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

Za chwilę Międzynarodowa Stacja Kosmiczna przetnie tarczę księżyca. Głowy do góry!

Za chwilę Międzynarodowa Stacja Kosmiczna przetnie tarczę księżyca. Głowy do góry!