W skrócie
Przepis na suflet czekoladowy podpatrzyłam w książce „Czekolada. Szkoła cukiernictwa” z serii publikacji stworzonych przez znaną szkołę kulinarną Le Cordon Bleu. Francuscy mistrzowie kuchni dopracowali ten przepis do perfekcji. Zainspirowałam się ich metodą i stworzyłam wyjątkowo puszysty deser pachnący wanilią. Do masy dodaję dodatkowo szczyptę soli, która przełamuje słodki smak. Poznaj najprostszy przepis na suflet czekoladowy.
Delikatny suflet czekoladowy – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
57 g ciemnej czekolady,
250 ml mleka,
1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 żółtka,
40 g cukru,
30 g mąki pszennej,
3 białka,
15 g cukru,
szczypta soli.
Do foremek:
1 łyżeczka masła,
20 g cukru.
Jak zrobić suflet czekoladowy?
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozkrusz i posiekaj. Wstaw ją do garnka i roztop ją w kąpieli wodnej.
Do rondelka wlej mleko, przekrój laskę wanilii, wyjmij ziarenka i dodaj do mleka.
Dodaj przekrojoną wzdłuż połowę laski wanilii.
Zagotuj mleko i zdejmij z palnika.
W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie kogel-mogel.
Do ubitych żółtek dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.
Z przestudzonego mleka wyjmij wanilię i wlej powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Wlej resztę mleka i znów wymieszaj.
Krem przelej do rondelka i podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć.
Przelej gęsty krem do roztopionej czekolady i znów wymieszaj.
Miskę z kremem na suflet czekolady przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Białka ubij z solą i cukrem. W trakcie ubijania, dodawaj cukier trzykrotnie odmierzony po 5 g.
Ubijaj pianę z białek do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca.
Do wystudzonego kremu czekoladowego dodaj białka w trzech etapach.
Delikatnie wmieszaj je przy pomocy silikonowej łopatki.
Foremki do sufletów natłuść masłem, obsyp cukrem i wypełnij masą czekoladową. Wyrównaj powierzchnię.
Łyżeczką zatocz okrąg przy brzegach, aby stworzyć odstęp. Dzięki temu zabiegowi suflet łatwiej wyrośnie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza (bez termoobiegu) na 45 minut i wyjmij, gdy suflet wyrośnie.
Przed podaniem możesz posypać go z wierzchu ciemnym kakao.
Sposób podania sufletu czekoladowego
Domowy suflet czekoladowy możesz także posypać cukrem pudrem, podawać go z lodami waniliowymi lub sosem truskawkowym. W sezonie na świeże owoce jagodowe suflet z gorzkiej czekolady możesz podać z truskawkami, malinami lub jagodami. W każdej z tych wersji będzie eleganckim deserem dla prawdziwych łasuchów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?