W skrócie:
Zupa paprykowa kojarzy mi się z latem. Może dlatego, że przyrządzała ją moja ciocia, którą zawsze odwiedzałam w wakacje jako dziecko. Już na klatce schodowej pięknie pachniało papryką. Poza tym zupa jest bardzo kolorowa i dość lekka. Oczywiście można ją przyrządzać o każdej porze roku. Jest bardzo prosta do przygotowania i niesamowicie aromatyczna. Wystarczy mieć paprykę, dodać do niej marchew oraz ziemniaki. Tak naprawdę do zupy paprykowej możemy dodać jakikolwiek rodzaj mięsa: kiełbaskę, boczek, a nawet mięso z rosołu. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak pyszna jest zupa paprykowa.
Zupa paprykowa – przepis na pyszną zupę z papryki
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 ml bulionu,
4 średnie ziemniaki,
2 czerwone papryki,
2 marchewki,
kawałek kiełbasy, boczku lub innego mięsa,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 ml śmietanki 30%,
ziele angielskie,
liść laurowy,
lubczyk,
po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
koperek.
Jak zrobić zupę paprykową?
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka i zagotowałam.
W tym czasie obrałam i pokroiłam paprykę oraz marchewkę, dodałam do ziemniaków.
Do wywaru włożyłam lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe.
Dodałam bulion i gotowałam wszystko do miękkości warzyw. Kiedy zmiękły, dodałam koncentrat i wymieszałam.
W tym czasie podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem i pokrojoną kiełbaską.
Dodałam do zupy, wymieszałam.
W kubku rozrobiłam śmietankę z odrobiną zupy. Wlałam z powrotem do garnka.
Gotową zupę posypałam koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?