Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zakład Hodowli Pstrąga w Mylofie sprzedany. Kupił go potentat na rynku kawioru z jesiotra

Maria Sowisło
Maria Sowisło
Największy w regionie producent pstrąga i przetworów z tej ryby – Zakład Hodowli Pstrąga w Zaporze-Mylof – został sprzedany. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, kupiło go Gospodarstwo Rybackie Gosławice. To drugi na świecie producent kawioru z jesiotra.

Do sprzedaży Zakładu Hodowli Pstrąga w Zaporze-Mylof miało dojść w listopadzie. Tak przynajmniej wynika z naszych informacji. Nowym właścicielem jest Gospodarstwo Rybackie Gosławice.

Dowiedzieliśmy się, że sprzedaż ZHP w Mylofie była podyktowana problemami finansowymi i zmianami klimatu. Pstrąg to ryba wymagająca, bo woda nie może być zbyt ciepła i musi być dobrze nasycona tlenem. Pstrągarnia z kolei wykorzystywała do hodowli ryb wodę z Wielkiego Kanału Brdy, która z roku na rok stawała się cieplejsza i było jej coraz mniej. Stąd też pojawiły się problemy w produkcji. Jak mówią nasi informatorzy, była to jedyna szansa na uratowanie zakładu w Mylofie.

Tutaj trzeba przypomnieć, że ZHP w Zaporze-Mylof miał stawy hodowlane nie tylko w Wielkim Kanale Brdy, ale też w Wojtalu, Lasce i Bielskiej Strudze. Woda czerpana jest tam z rzek Wdy, Kłonecznicy i Bielskiej Strugi. Ten największy zakład w Zaporze-Mylof został wybudowany w 1975 roku. Przez 48 lat zyskał uznanie nie tylko na rynku lokalnym. Z biegiem lat asortyment był poszerzany. Kupić tutaj można było nie tylko świeżą rybę ale też wędzoną, a następnie przetwory w słoikach i puszkach.

Z naszych informacji wynika, że Gospodarstwo Rybackie Gosławice już rozpoczęło zmiany w ZHP w Mylofie.

- Z założenia ZHP ma być jakby spółką córką Gosławic. Wszyscy pracownicy, jeśli chcą, mogą zostać. Zresztą już wyjeżdżają na szkolenia w pozyskiwaniu ikry jesiotra. To też nie jest prosta sprawa, bo jesiotr to też ryba wymagająca, a samica osiąga dojrzałość w wieku 12-15 lat. Jest jednak pomysł, żeby wodę w stawach hodowlanych zawracać po oczyszczeniu i napowietrzeniu. Zobaczymy, jak będzie – mówi nam jeden z pracowników ZHP w Zaporze-Mylof.

Dowiedzieliśmy się także, że w stawach umiejscowionych w Wojtalu i Lasce pozostanie hodowla pstrąga. Przebudowane za to mają być obiekty w Mylofie i Bielskiej Strudze.

Gospodarstwo Rybackie Gosławice to drugi na świecie producent kawioru z jesiotra pod nazwą Antonius Caviar. Ten produkt jest przede wszystkim eksportowany do krajów europejskich ale też do Stanów Zjednoczonych czy Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Polski kawior z jesiotra sprzedawany jest nawet na giełdzie w Nowym Jorku.

Władze Gospodarstwa Rybackiego Gosławice nie odpowiedziały na naszą prośbę o rozmowę i przekazanie informacji. Udało nam się jedynie potwierdzić, że spółka kupiła ZHP w Mylofie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czersk.naszemiasto.pl Nasze Miasto